Hoe doe je een wheelie met de motor?

Inhoudsopgave

Hoe doe je een wheelie met de motor?

Een stunt die iedere motorrijder stiekem wel wil kunnen is de wheelie. Maar hoe doe je een wheelie? En misschien nog wel belangrijker: hoe zorg je dat je niet valt?

De wheelie wordt door velen gezien als een roekeloze stunt, maar met juiste techniek is een wheelie eigenlijk helemaal niet gevaarlijk.

Disclaimer: wheelies horen niet thuis op de openbare weg, wil je wheelies oefenen doe dat dan op een verlaten weg of parkeerplaats zonder andere in gevaar te brengen.

Powerwheelie

Heb je wel eens iemand met meer als 100km/u langs zien scheuren op 1 wiel, dan was dat waarschijnlijk een power wheelie. Een lage wheelie waarbij de snelheden al gauw hoog oplopen. Als er dan iets misgaat, dan gaat het meestal ook goed mis…

Een powerwheelie is eigenlijk puur op het vermogen van de motor het voorwiel van de grond laten komen. En met motoren die steeds krachtiger worden is dit niet eens zo moeilijk.
Doordat het wiel niet echt hoog komt blijft de motor accelereren waardoor je, of moet opschakelen, of de wheelie moet neerzetten.

Jammer genoeg zie ik regelmatig motorrijders powerwheelies doen terwijl ze niet de skills hebben om te reageren als ze te ver achterover gaan. Dan wordt het gevaarlijk en is het meer een kwestie van geluk hebben.

Powerwheelie

Balanswheelie

Een echte, gecontroleerde wheelie, noemen we ook wel een balans wheelie. We noemen dit zo omdat deze wheelie een stuk hoger is als een power wheelie waardoor je op het zogenaamde balanspunt komt. Wanneer je deze vorm van de wheelie goed beheerst kun je netjes aan dezelfde snelheid op het achterwiel blijven rijden zolang de weg lang is.

Het balanspunt noemen we ook wel het kantelpunt, omdat wanneer je over dit punt gaat en niet op de juiste manier reageert je zonder pardon achterover gaat… 

hoe doe je een wheelie
Balanspunt wheelie

Achterrem

Hier komt de achterrem in het spel, het allerbelangrijkste onderdeel op de motor als het aankomt op wheelies. Die achterrem is namelijk je enige redding wanneer je te ver achterover gaat in de wheelie

Wanneer we op de weg rijden wordt de achterrem weinig gebruikt en staat de voet vaak een beetje naast het rempedaal. Wanneer je dan een wheelie trekt en je gaat te ver, is de kans groot dat je te laat bij de rem bent.

Daarom is het heel belangrijk dat je voet al boven de rem staat voordat je de wheelie optrekt.

YouTube staat vol met video’s van motorrijders die een wheelie overtrekken, en in 99% van de gevallen is dat omdat ze de achterrem vergeten.

achterrem wheelie
De achterrem is enorm belangrijk bij wheelies

Koppeling

Bij de powerwheelies waar we het eerder over hadden, komt het voorwiel los van de grond door het vermogen van de motor. Meestal ligt hierdoor de snelheid al redelijk hoog wat weer een risicofactor is.

Het is daarom beter om de koppeling te gebruiken om in de wheelie te komen, je kan dan al aan lagere snelheid te wheelie inzetten en het is veel controleerbaarder.
Bijkomend voordeel is dat je op deze manier ook motoren die niet genoeg vermogen hebben voor powerwheelies, toch makkelijk op het achterwiel kan zetten.

Je doet dit door op lage snelheid de koppeling in te knijpen, een beetje toeren te maken en dan vlot de koppeling te laten opkomen. 

Vergeet hierbij niet om de voet boven de rem te hebben!

Gasreactie

Vaak hebben beginners de neiging om met het gas te spelen tijdens de wheelie, het zogenaamde pompend gas geven.
Dit is een grote fout en kan er voor zorgen dat je de controle verliest tijdens de wheelie. Op lichtere motoren of scooter kan je hier nog mee wegkomen. Maar op zwaardere motoren kan je de motor op die manier in één keer over het balanspunt trekken. Je moet dan al heel snel kunnen reageren om dat nog te redden.

Het is daarom belangrijk om het gas in de wheelie stabiel te houden en met de achterrem ervoor zorgen dat je niet over het balanspunt gaat.

En nu alles combineren

Ok, voet boven de rem, koppeling in, motor op toeren laten komen en die koppeling los!… 

In theorie is het makkelijk. Maar helaas gaat het in de praktijk maar al te vaak mis met schade aan de motor of verwondingen als gevolg. Het is dan ook uitzonderlijk dat je iemand tegenkomt die heel goed wheelies kan, die nog nooit gevallen is tijdens zijn of haar oefenperiode. Het vergt daarom heel veel discipline en doorzettingsvermogen om echt goed wheelies te kunnen.

Wees voorbereid en eindig niet zoals deze brokkenpiloot…

WheelieSchool

Maar wat als er nu een kortere weg was…

Waar het de echte die-hards vroeger bloed, zweet en tranen kostte om een wheelie te leren, kan jij vandaag gewoon naar de wheelieschool.
Bij de wheelieschool leer je in 4 uur tijd alle bovenstaande stappen op een 100% veilige manier. Door de speciale constructie achter de motor kan het geen kwaad als je een keer de achterrem vergeet. De rubberen stootblokken vangen ieder foutje probleemloos op, net zo lang totdat jij het onder de knie hebt. 

De WheelieSchool.be is gevestigd in België en heeft meerdere locaties, ook aan de grens met Nederland.

Meer info vind je op de website: www.wheelieschool.be

wheelieschool

Conclusie

Iedereen kan een wheelie leren, maar het vergt veel tijd en discipline om het echt goed onder de knie te krijgen. Als je de wheelie goed onder de knie hebt dan kan je deze eigenlijk zonder risico uitvoeren. Door een wheelieles te nemen bij WheelieSchool.be kun je veel tijd besparen en vermijd je de risico’s die komen kijken bij het oefenen zonder hulpmiddelen.

Ga jij de wheelie oefenen? Monteer dan een GoPro op je motor en laat ons weten hoe het ging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *